Doğalgaz Şehir İçi Şebeke Boru Hatları Nasıl Döşenir

Doğalgaz Şehir İçi Şebeke Boru Hatları Nasıl Döşenir
Doğalgaz Yeraltı Boru Hatları Nasıl Döşenir

Toprak altında kalan çelik borular PE kaplama (hazır PE veya sıcak PE sargı) ve katodik koruma ile korozyona karşı, gerek duyulan noktalarda da mekanik darbe ve zorlanmalara karşı çelik kılıf kullanılarak koruma altına alınmalıdır.
(TS 5139, TS 4356, TS 4357)

Yer altı Borularını Kanal ( Tranşe ) İçine Döşeme

Boru tranşe içine indirilmeden önce 10 cm. sarı dağ kumu serilmelidir. Boru yatırıldıktan sonra boru üst yüzeyinden sıkıstırılmış 20 cm.’ye kadar tekrar sarı kum doldurulmalı ve üzerine ikaz bandı (20 veya 40cm. genişliğinde sarı renkli zemin üzerinde kırmızı ile “187 Doğal gaz Acil” ibaresi bulunan plastik bant) çekilmelidir. 

İkaz bandı üzerine 25 cm stabilize malzeme (toprak) doldurulmalıdır. Tranşede boru üst yüzeyi minimum derinliği 60 cm. olmalıdır.

Borunun aşırı yüke maruz kaldığı (yol geçişi vb.) durumlarda tranşe derinliği arttırılmalı ve boru üst seviyesinin tranşe üst seviyesine olan mesafesi 80 cm olmalıdır.Zorunlu nedenlerle boru üst kodunun 80 cm.’den az olduğu yerlerde çelik kılıf içine alınması uygundur. 

Kılıf borusunun iç çapı doğal gaz borusunun dış çapından en az 6 cm büyük olmalıdır. Gaz borusunun kılıf borusu içinde kalan kısmı da hazır PE sargılı veya sıcak PE sargılı olmalıdır.

Kılıf borusunun ve doğal gaz borusunun birbirine temasını önlemek için araya kauçuk,plastik gibi ayırıcılar konmalıdır. İlaveten kılıf ve ana boru arasına su ve yabancı madde girişini önlemek için uç kısımları kauçuk nevi bir malzeme ile kapatılmalıdır. 

Kılıf borusu da hazır PE kaplı veya sıcak PE sargılı çelik boru olmalıdır.Binalara paralel giden toprak altı gaz boruları ile binalar arasında en az 1 m mesafe olmalıdır.

Doğal gaz borusunun yeraltından binaya girmesi halinde boru, çelik veya et kalınlığı fazla olan PE, PVC muhafaza içerisine alınmalıdır. Boru ve kılıf eksenlenerek yerleştirilmeli ve iki boru arasındaki boşluk mastik dolgu ile doldurulmalıdır.

Doğalgaz Şehir İçi Şebeke Boru Hatları Nasıl Döşenir

Doğalgaz Şehir İçi Şebeke Boru Hatları Nasıl Döşenir


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »