Yoğuşmalı kombi özellikleri-Yoğuşmalı kombi nedir

Yoğuşmalı kombi özellikleri-Yoğuşmalı kombi nedir
Kombi nedir:Kombi cihazları kat kaloriferi kazanlarında olduğu gibi depolanmış bir su kütlesinin ısıtılmasından farklı olarak şofbenlerde olduğu gibi bir boru demetinden akan suyun ısıtılması prensibine dayanmaktadır. Kat kalorifer kazanlarına göre çok az yer kaplarlar.

Kat kalorifer kazanlarına göre daha kısa ömürlüdürler. Isıtma eşanjörü, bakır, çelik ve döküm olan tipleri mevcuttur. Kombi cihazları sıcak su temini önceliklidir. Sıcak su açıldığında radyatörlere su sirkülasyonu durur. Sıcak su temini kombi cihazı içindeki Boyler veya Ani Su Isıtıcısı ile sağlanır. 

Bacalı, fanlı ve hermetik tipleri vardır. (fiyat açısından ucuzdan pahalıya doğru).. Pilot alevli ve elektronik ateşlemeli tipleri vardır. Pilot alevlide manyetolu çakmak kullanılarak pilot alevin yanması sağlanır, pilot alev sürekli olarak yanar. 

Elektronik ateşlemeli cihaz açıldığında kendi kendine ateşleme yaparlar. Pilot alevli cihazlar elektronik ateşlemelilere göre daha ucuzdur.

Doğalgaz Kombi Çeşitleri

Bacalı Kombiler :
Bacalı Kombi Cihazları mutlaka çekişi iyi bir bacaya bağlanmalıdır. Yanma havasını bulduğu ortamdan aldığından, bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. 

Mutfak gibi en az 150 cm2 alt ve üst havalandırma kanalı ve en az 8 m3 hacmi olan yerlere konulması mümkündür. Banyo, oturma odaları, yatak odaları ve merdiven boşluklarına konulması uygun değildir.

Baca Fanlı Kombiler : Bacanın yetersiz olduğu durumlarda bu tip cihazlar kullanılabilir. Yanmış gazlar bir baca fanı ve baca gazı borusu ile pencere veya atmosfere açık duvardan dışarı atılır. 

Bacalı kombilerin montaj mahalleri ile ilgili kısıtlamalar bu cihazlar için de aynen geçerlidir.

Hermetik Kombiler : Bacaya ihtiyaç göstermezler. Yanma havasını dış ortamdan alarak yanma sonucu çıkan gazları aynı baca düzeni içinden dışarı atar, dış duvara monte edilerek kullanılır. 

Dış duvarı olan mutfak, banyo gibi yerlere büyüklük ve havalandırma koşullarına bağlı olmaksızın takılması uygundur. Oturma odaları, yatak odaları ve aydınlatma boşluklarına, baca bağlantısına uygun değildir.

Yoğuşmalı Kombiler : Gerek cihaz fiyatlarının yüksek olması, gerekse düşük sıcaklıkta çalışmasından dolayı daha fazla radyatör maliyeti getirdiğinden yoğuşmalı sistemlerde ilk yatırım maliyeti yüksektir. 

Yoğuşmalı kazanlarda olduğu gibi bu cihazlar da duman gazı içerisindeki su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave enerji kazanırlar. Böylece daha az enerji tüketimi ile işletme maliyeti düşer.

Isıtma sistemi seçiminde önem sırası mal sahibinin veya satın alacak kişinin isteklerine bağlı olmakla birlikte önemlileri şöyle sıralanabilir: 

Konfor (sıcaklık, taze hava miktarı, gürültü, nem, hijyen, sosyal ilişkiler vb.), kuruluş maliyeti, işletme maliyeti ve yakıt maliyeti, servis bakım sıklığı ve kolaylığı, işletme kolaylığı, yakıt türü ve buna uygun cihaz, teknolojik olarak gelişmiş ekonomik ve çevre dostu cihazlar. 

Bu durumlar bir uzman ile birlikte değerlendirildikten sonra ısıtma sistemine karar verilmelidir.

Elektrikli Kombi: Doğalgaz yerine elektrikle çalışan kombilerdir.Doğalgazın yanması sırasında çıkarılan herhangi bir atık gaz olmadığından baca gibi atık gaz sistemine gerek duyulmamaktadır.Normal su ısıtıcıları gibi içerisinde elektrikli ısıtıcılar kullanır.Ayrıca zehirlenme gibi bir durumla karşılaşmamak adına elektrikli kombi tercih edilebilir. Fakat kullandığı yakıt elektrik olduğu için fiyatının diğer kombi türlerine göre fazla olması da kullanımı azaltmaktadır.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »