Soğutma Klima Buzdolabı COP ve EER Değeri Nedir Ne Anlama Gelir?

COP ve EER değerleri klimalarda performans ve enerji maliyetini belirleyen temel kıstaslardır.

COP 
COP kelimesi ingilizce açılımı "Coefficient of Performance" yani türkçesi "Performans Katsayısı" anlamına gelen ingilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur.Klimamızın ısıtma performansını anlamamızda COP değeri yardımcı olur. 

COP değeri bize klimanın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Yani COP değeri 3,0 olan bir klima 1 kw'lık elektrik çekerek 3 kw'lık ısıtma elde eder. Bugün kullandığımız klimalarda COP değeri 3,60 ve üzeri olanlar A enerji sınıfındandır.A enerji sınıfında da COP değeri 3,60'ın ne kadar üzerine çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak çok ısıtma sağlar.

COP değeri en yüksek klima ararken ve klima COP değerleri karşılaştırma yaparken çok işimize yarar.




Burada COP, soğutma sisteminin veriminin, sıkıştırma işleminde harcanan enerjinin, buharlaşmada soğurulan enerjiye oranı ile belirlenen miktarı veya ölçüsüdür. Sıkıştırma işleminde ne kadar az enerji harcanırsa, soğutma sisteminin performans katsayısı (COP) o kadar büyük olur. Bu yüzden, diğer özellikleri ve faktörleri eşit olan soğutucular arasından, en yüksek COP’a sahip olan soğutucu seçilmelidir.

Soğutma Klima Buzdolabı COP ve EER Değeri Nedir Ne Anlama Gelir?

EER 

EER kelimesi ise "Energy Efficiency Ratio" yani "Enerji Tasarruf Oranı" anlamına gelen ingilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur ve klimamızın soğutma verimliliğini gösteren değişkendir.

EER de aynı COP değeri gibi ne kadar yüksek ise klimanız o kadar az enerji harcayarak o kadar çok soğutma yapar. 3,20 ve üzeri EER değerine sahip klimalar A enerji sınıfına sahiptir. EER değeri 3,20'nin ne kadar üzerine çıkarsa klimanın elektrik maliyeti düşer ve soğutma verimliliği o oranda yükselir.

Burada bilinmesi gereken Enerji Sınıfları ısıtma ve soğutma için ayrı ayrı hesaplanır. Yani bir klimanın ısıtması A enerji iken soğutması B enerji sınıfı olabilir. O yüzden sadece bir sistemi kastederek "Bu klima A Enerji Sınıfı efendim!" diyen satıcıların sizi kandırmasına izin vermeyin. Isıtmasının ve soğutmasının, ikisinin birden A enerji sınıfı olamasına dikkat gösterin.



COP ve EER değerlerine göre Enerji Sınıfları


Isıtmada COP Değeri
3,60+ A Enerji Sınıfı
3,40 - 3,60 B Enerji Sınıfı
3,20 - 3,40 C Enerji Sınıfı
3,00 - 3,20 D Enerji Sınıfı
2,80 - 3,00 E Enerji Sınıfı
2,60 - 2,80 F Enerji Sınıfı

Soğutmada EER Değeri
3,20+ A Enerji Sınıfı
3,00 - 3,20 B Enerji Sınıfı
2,80 - 3,00 C Enerji Sınıfı
2,60 - 2,80 D Enerji Sınıfı
2,40 - 2,60 E Enerji Sınıfı
2,20 - 2,40 F Enerji Sınıfı

COP formülü PH diyagramını kullanarak h değerleri bulunur.Bir soğutma sisteminin performans katsayısı (COP) belirleyen iki faktör, soğutma etkisi ve sıkıştırma ısısıdır. Bu formül şu şekildedir :

                      Soğutma etkisi
        COP  =  ────────────
                      Sıkıştırma ısısı
Yukarıda verilen basit doymuş soğutma çevrimine ait p – h grafiğindeki değerleri kullanırsak, formül şu şekilde yazılabilir.

COP = Evapraröe / Kompresör
         = (h1-h3,4)/(h2-h1)
Soğutma Klima Buzdolabı COP ve EER Değeri Nedir Ne Anlama Gelir?


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »