Doğal gaz kolon hattında kullanılan borularda gaz dağıtım şirketi yönetmeliklerine göre kaynaklı bağlantı zorunludur. Bu borularda, DN 65mm (Dahil) çapa kadar oksiasetilen,örtülü elektot, elektrik ark veya TİG (argon) kaynağı ile, DN 80 mm (dahil) çaptan sonra et kalınlığı da artacağından sadece örtülü elektot veya argon kaynağı ile birleştirilmesine müsaade edilmektedir.
Çünkü oksiasetilen kaynağının ergitme gücü azalacaktır. Kaynak ağızlı bağlantı elemanları (fittingsler) TS 2649, ISO/R 64-221, DIN 1681, 1629, 1745 kapsamında olmalıdır.
Bu ekleme parçaları ( dirsek, Te, redüksiyon vb. ) patent malzeme olarak imal edilir ve piyasada “patent” adı ile satılır.
Boru bağlantı parçalarının bütün yüzeyleri düzgün ve pürüzsüz olmalı, iç ve dış yüzeylerde çukur, çatlak, katmer izi, dikiş izi vb. mahsurlar bulunmamalıdır.Boru bağlantı parçaları tam sızdırmaz olmalıdır.
Boru bağlantı parçalarının bütün yüzeyleri düzgün ve pürüzsüz olmalı, iç ve dış yüzeylerde çukur, çatlak, katmer izi, dikiş izi vb. mahsurlar bulunmamalıdır.Boru bağlantı parçaları tam sızdırmaz olmalıdır.
Boru imalattan sonra boy üzerine markalama ile üretici firma marka ve logosu, “Doğalgaz Borusu”, TS 6047 veya ilgili norm, HB (hat borusu),boyut, birim ağırlık (kg/m), malzeme kalitesi, kaynak metodu, ısıl işlem,deney basıncı, imalat tarihi gibi bilgiler damgalanır.
Doğalgazda Kaynaklı Birleştirmeler Nasıl Yapılmalıdır
Doğal gazda en güvenilir bağlantı biçimi kaynak olup kolon hattının kaynaklı yapılması zorunludur.
Bu boruların DN 65 mm (dahil) çapa kadar oksi-asetilen, elektrik ark veya argon kaynağı ile, DN 80 mm (dahil) çaptan sonra sadece elektrik ark veya argon kaynağı ile birleştirilmesine müsaade edilmektedir.
Doğalgazda Kullanılan Elektrotlar Nasıl Olmalıdır
Elektrik ark kaynak makinelerinden temin edilen kaynak akımı kaynak yapılacak parça arasında arkı meydana getirecek kaynak için gerekli ısıyı veya ısı ile birlikte ilave metali temin eden elemana “elektrot” denir.
Boru kaynakçılığında genelde örtülü elektrotlar kullanılır
Elektrotlarda örtü cinsinin yanında çapın da belirtilmesi gerekmektedir.
Boru çapı ve borunun et kalınlığına göre kullanılan elektrot çapları 2.5 - 3.25 ve 4.00 mm’dir. Elektrotlar açılmamış kutularda rutubet almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Rutubetli elektrotlar 100 ºC sıcaklıklı fırınlarda 5-10 dakika bekletilerek kurutulmalıdır. Elektrotların muhafaza
edildiği yerlerdeki sıcaklık 15 ºC’nin üzerinde olmalıdır.
Boru kaynakçılığında en çok kullanılan elektrotlar şunlardır;
edildiği yerlerdeki sıcaklık 15 ºC’nin üzerinde olmalıdır.
Rutil örtülü elektrotlar
Selülozik örtülü elektrotlar
Bazik örtülü elektrotlar
Rutil örtülü elektrotlar:
Bunların esas maddesi titanyum oksittir. Bu madde iyi bir curuf oluşturma özelliğine sahiptir ve kullanımı kolay, kararlı bir ark oluşturur.
Curuf kolay kalkar. Kaynak dikişinin mekanik özelikleri birçok yapı çeliğine uygun olacak mertebededir. Örtü kurutulabilir, ancak içinde daima örtüyü bir arada tutan, kimyasal olarak bağlı su bulunur.
Eğer bu su giderilecek olursa örtünün bağları hasar görür.
Bazik Elektrotlar:
Bu elektrotlar yüksek mukavemetli çeliklerin kaynağında kullanılır. Elektrotlar 4000C’da ki kurutma fırınlarında kurutularak ve kullanıncaya kadar 1500C’lık tutma fırınlarında tutularak kaynak metalinin yayınabilir hidrojen içeriğini 10ml/100g seviyelerine düşürülür.
Bu seviyede yüksek mukavemetli çeliklerde çatlama riski en az düzeye iner.
Selülozik Elektrodlar:
Bu tür elektrotların örtüsünde, yandığı zaman gaz haline geçen organik maddeler bulunur. Örtü ağırlığının yaklaşık %30'unu selüloz oluşturur.
Aynı akım şiddeti uygulanarak, selülozik elektrod ile diğer elektrod türlerine nazaran %70 daha derin bir nüfuziyet elde edilir.
Elektrot örtüsünün görevleri
Elektrot örtüsünün görevleri