Doğalgaz Brülör Nedir

Doğalgaz Brülör Nedir
Brülörler en az kazanlar kadar önemli olup, kullanıcı tarafından en az bilinen elemanlardan biridir. Brülörün önemi; gazın yanarak ısıya dönüştüğü eleman olması nedeniyle verimleri ve çevreyi kirletip kirletmemesidir. 

Brülör kazan uyumunun iyi seçilmesi, brülörün ayar ve bakımı sarfiyat ve verimi önemli ölçüde etkiler. Brülör üflemeli, atmosferik, alevsiz ve çift yakıtlı olmak üzere dörde ayrılır.

Doğalgaz Brülör Nedir

I- Atmosferik Brülörler; Üflemeli brülörden ana farkı, havayı yanma odasına tabii olarak almasıdır. Bunlarda baca, yanma hücresi ve yakma havası uyumlu olmak zorundadır. 

Atmosferik brülörler ancak sınırlı ısıl kapasitelerde kullanılabilir.(300.000 kcal/h'e kadar.) Sessiz, çalışmaları, aşınacak parçanın olmaması, basit yapıları nedeniyle arıza ihtimalleri azdır.

Yakma sistemi evlerimizdeki şofbenin aynısıdır, gürültü yok denecek kadar azdır, bu tip brülörlerin bağlı olduğu kazandan başka bir yakıt yakmak mümkün değildir, kazan dairesi havalandırmasının iyi olması gereklidir, baca bağlantısının rahat olması gereklidir, arıza ihtimali yok gibidir.

II- Üflemeli Brülörler; Bu brülörlerin en önemli özelliği yanma havasının bir fan vasıtasıyla cebri olarak gönderilmesidir. Üflemeli brülörlerde yakma havasını sağlayan fan aynı zamanda yanma hücresinde oluşan karşı basıncı ve eğer varsa bacadaki dirençleri yenmeyi sağlar. 

Bu brülörler: 350.000 kcal/h'e kadar tek veya çift kademe
350.0003.600.000 kcal/h'e kadar çift kademeli veya oransal
3.600.000 kcal/h üzerinde oransal kontrollüdür.

Mevcut kazan dönüştürülecekse tek çözümdür, havalandırmanın rahat olmadığı kazan dairelerinde tercih edilmelidir, gürültüleri fazladır, hareketli parçaları olduğundan arıza ihtimali daha fazladır, bağlandığı kazandan söküldüğünde kazandan başka bir yakıt yakabilir.

III- Alevsiz Brülörler; SeramikFiber yanma kafası dolayısıyla alevsiz yanma teknolojisine sahip bir brülördür. Yalnızca kendine özel kazanlarda kullanılabilir. 

Özel bir brülördür.Seramik Fiber yanma kafası dolayısıyla alevsiz yanma teknolojisine sahip bir brülördür. Yalnızca kendine özel kazanlarda kullanılabilir. Özel bir brülördür.

IV- Çift Yakıtlı Brülörler; Hem fueloil hemde gaz yakabilen brülörler olup, gazın kesilmesi halinde fueloil ile çalışma imkanı sağlar. Kesintisiz çalışmak zorunda olan endüstriyel tesislerde tercih edilirler.

Hem fuel oil hem de gaz yakabilen brülörler olup, gazın kesilmesi halinde fuel oil ile çalışma imkanı sağlar. Kesintisiz çalışmak zorunda olan endüstriyel tesislerde tercih edilirler.

Konutlarda kullanılan ısınma amaçlı bireysel doğal gaz sistemleri, buralarda kullanılan cihazlar ve taşıması gereken özellikler nelerdir?

Her dairenin bağımsız ısıtılması anlamına gelen bireysel kullanıma yönelik ısıtma sistemlerini kombiler, kat kaloriferi ve sobalı ısıtma sistemleri olarak üçe ayırmak mümkündür.