Merkezi Sistem Doğalgaz Nasıl Açılır

Merkezi Sistem Doğalgaz Nasıl Açılır
Yüksek basınçlı buhar kazanları konutların altına, içine, bitişiğine TS 2736’daki sınırlamalar çerçevesinde tesis edilebilir.

Buhar kazanları ve buhar jeneratörlerinin yerleştirileceği hacimler için yetkili kurum veya kuruluşlardan onay alınmalıdır. Kazan dairelerinde katı, sıvı, gaz yakıt tankı veya depoları bulunmamalıdır.

Kazan dairelerinin kapıları yanmaz malzemeden ve dışarı açılacak şekilde yapılmalıdır.Kazan dairesi dışına, kazan dairesinin tüm elektriğini kesebilecek ilave bir tesisat yapılmalıdır.

Kazan dairesine; kazan dairesi emniyet kuralları ve cihaz kullanım talimatları asılmalıdır. Kazan dairesi ara kat veya çatı katına, inşaat müh. odasına kayıtlı bir İnşaat Mühendisinin vereceği raporla tesis edilebilir.

Kazan dairelerine ait doğal gaz hatlarının birleştirilmesi kaynaklı yapılmalıdır.Gaz kontrol hattı üzerindeki ayar kumanda ölçüm ve kontrol cihazlarının dişli bağlantı ile yapılması durumunda TS 61’e uyulmalıdır. Bağlantılar;

       Çap ≤ DN 65              Flanşlı veya Vidalı
       Çap > DN65               Flanşlı  olmalıdır

Merkezi sistem sayacı ve vanası bina dışına veya bina içinde uygun olan ortak bir mahalle tesis edilmelidir.Merkezi sistem doğal gaz hattı ve domestik hat ayrı ayrı veya ortak bir hat olarak kazan dairesinden geçebilir.

Merkezi sistem sayaç vanası ile domestik hat kolon vanası arasındaki mesafe 2 m’den az ise ortak hat üzerine bir AKV tesisine gerek yoktur.Kazan dairelerinde solenoid vana ile irtibatlandırılmış ve üst havalandırmadan yüksek bir seviyeye exproof gaz alarm cihazı tesis edilmelidir.

HAVALANDIRMA

Havalandırma açıklıkları dış ortama direkt açılmalı, mümkün olmadığı durumlarda havalandırma kanallarla yapılmalıdır.

Mahaller indirekt olarak havalandırılmamalıdır.Kanal uzunluğu 10 m ve üzerinde ise havalandırma cebri (mekanik) olarak yapılmalıdır.Alt havalandırma kanalı brülör seviyesine kadar indirilmelidir.

Alt ve üst havalandırmanın her ikisi de tabii veya cebri yapılabilir. Tek başına üst havalandırma cebri olamaz.Alt havalandırma cebri, üst havalandırma tabii olabilir.

Havalandırma fanlarının herhangi bir nedenle devre dışı kalması durumunda brülörün de devre dışı kalmasını sağlayan otomatik kontrol sistemi kullanılmalıdır.

Üst havalandırma menfezi tavandan en fazla 40 cm aşağıda, alt havalandırma döşemeden en fazla 50 cm yukarıda olmalıdır.

ELEKTRİK TESİSATI

Cihazlar için gerekli elektrik enerjisinin alınacağı elektrik panosu etanj tipi ex-proof olmalıdır.Elektrik dağıtım panosunun kazan dairesi dışında olması durumunda pano ve aksesuarların ex-proof olmasına gerek yoktur.

Aydınlatma tavandan en az 50 cm aşağıda etanj tipi ex-proof flouresan armatürlerle yapılmalıdır.Kazan ve kazana ait çelik baca için tek bir topraklama tesisatı yapılması yeterlidir.

Muhtemel tehlikeler karşısında kazan dairesinin tüm elektriğinin kesilmesini sağlayacak ve kazan dairesi dışına tesis edilen ilave tesisat yapılmalıdır.

TADİLAT VE DÖNÜŞÜM

Katı yakıtlı yarım veya tam silindirik, sıvı yakıtlı yarım silindirik kazanlar ve etiketsiz, TSE veya TSEK belgesi olmayan tam silindirik sıvı yakıtlı kazanlar, doğal gaza dönüştürülmemelidir. TSE veya TSEK belgesi olan tam silindirik sıvı yakıtlı kazanların doğal gaza dönüşümü, İGDAŞ’ ın belirleyeceği kurum ve kuruluşlardan alınacak uygunluk raporu ile yapılabilir.