Bu tip soğutucular kullanıldıkları yere, amaca ve saklanacak ürün grubuna göre şekillendirilirler (dizayn edilirler). Yüzeylerinde kolay temizlenebilir ve gıda maddeleri yönetmeliğinde belirtilen esaslara uygun (paslanmaz çelik, alüminyum, plastik ve cam gibi) malzemeler kullanılır.
Pazarlama ve teşhir amaçlı kullanıldıkları için, ürünlerin dışarı- dan görülmesine imkân verecek şekilde dizayn edilmişlerdir. Çoğu kez cam kapaklar, sürgülü cam kapılar ve şeffaf sert plastik örtüler kullanılır.
Günümüzde, marketlerin büyük çoğunluğunda, günlük tüketime yönelik taze sebze - meyve, şarküteri, süt ürünleri, et ve ben- zeri gıda maddeleri için, dış ortama açık veya cam kapaklı büyük vitrin tipi dolaplar kullanılmaktadır.
Ticarî soğutucularda evaporatör, kondenser ve kompresör her durum ve şart altında en büyük ısı yükünü karşılayacak şekilde tesis edilir. Bazı durumlarda evaporatör, dolap içindeki raflara dikey şekilde yerleştirilerek, homojen bir ısı dağılımı sağlanır.
Pazarlanmakta olan ürünün hava sızdırmaz şekilde ambalajlanması durumunda, bir diğer tercih edilen yöntem de, fanlı tip evaporatörler kullanarak, dolabın bütün noktalarında eşit soğutmanın sağlanmasıdır.
Ürün gruplarına göre soğutucularda dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer nokta da soğutulacak ortamın sıcaklığı kadar, ortam havasının içermiş olduğu nem miktarının da be- lirli sınırlar içinde tutulmasıdır; çünkü, soğutulan hacimde nem oranı düşeceğinden ambalajsız ürünler su (nem) kaybederek kurur.
A-Kapalı Tipi Soğutucular
B-Açık Vitrin Tipi Soğutucular
C-Vitrin Tipi Dondurucular
D-Dik Vitrin Tipi Soğutucular
E-Kasap Dolapları
F-Donmuş ürün teşhir dolapları
G-Su, Süt ve Meşrubat Soğutucuları
H-Şerbetlikler, Sıvı Gıda ve Su Soğutucuları
K-Derin Dondurucular