Doğalgaz Nasıl Taşınır

Doğalgaz Nasıl Taşınır
• Eski adı S:S:C:B olan Rusya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 18 Eylül 1984 tarihinde ticari doğal gaz antlaşması çalışmaları başlatılmış ve 14 Şubat 1986 tarihinde antlaşma imzalanmıştır.

• 1ekim 1986 tarihinde yapımına başlanan 850 km.lik Rusya Türkiye Doğal gaz boru hattı Nisan 1988 tarihinde tamamlanmıştır.
 
• Bu hat Bulgaristan-Türkiye sınırında Malkoçlar mevkiinden yurdumuza girmekte,Hamitabat üzerinden Ambarlıya oradan Marmara Denizinden Pendik İzmit körfezi geçmişini takiben Bursa,Bozüyük güzergahından Eskişehir ve Ankara ya ulaşmaktadır.
 
• Boru hattının toplam uzunluğu 843,3 km dir. 308,8 km si 36 '' boru ile 428,5 km si 24 ''boru ile İzmit körfezinden 106 km si 30'' boru ile geçilmiştir.
 
• Doğal gaz boru hattı 75 bar işletme basıncında ve yılda 14 milyar m3 gaz taşıyacak kapasitededir
 
• Doğal gaz boru hattının tamamına yakını yer altındadır. Sadece istasyonlar istasyonlar yer üstündedir.
 
• Boru hattında 31 Adet hat vanası vardır. Hat vanasının görevi iki vana arasındaki hatta oluşabilecek özel durumlarda gazı kapatabilmektir. böylece diğer hatlarda basınç düşmesi olmayacaktır.

Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG)

Doğalgaz esas olarak metan(CH4) daha az miktarda etan (C4H10) ve propan (C3H89 gibi hidrokarbonlar ile az miktarda azot(N)karbondioksit(CO2),hidrojensülfür(H2S)ve helyum(He) gazları bulunur.

Bölgesel uzaklık neticesinde,gazı transfer etmek amacıyla kurulacak boru hattı inşaatı hem maliyetli hem de külfetli bir operasyona dönüşüyor. 

Bunun için doğal gazı, belirli bir soğutma işlemi uygulayarak sıvı faza geçiriyor ve daha kolay ve güvenli bir şekilde depolayarak denizaşırı ülkelere taşınması için hacimsel olarak küçültüyoruz.1964 yılında Cezayir’in Arzew şehrinde dünyanın ilk ticari LNG sıvılaştırma tesisi faaliyete geçirildi.

Doğal gazın atmosferik basınçta yaklaşık olarak -162oC’ye soğutulması ile elde edilen LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz); kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan sıvı fazda bir yakıttır. Sıvı fazda taşınır ve depolanır, gaz fazında ise tüketime sunulmaktadır. 

Doğal gazın sıvılaştırılması aşamasında, doğal gazın bünyesinde bulunan ağır hidrokarbonlardan arındırılması, LNG’nin doğal gaza kıyasla daha temiz ve daha yüksek enerji değerine sahip olmasını sağlamaktadır.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »