Doğal Gaz Sayaç Montajında Dikkat Edilecek Hususlar

Doğal Gaz Sayaç Montajında Dikkat Edilecek Hususlar
Doğalgaz Sayaçları

Kolon borusundan başlayıp sayaca kadar olan yatay boru ağına “sayaç bağlantı hattı” adı verilir.Gaz tüketim sayaçları gaz işletmesi veya yetki verdiği firmalar tarafından monte edilmelidir. 

Gaz tüketimini m³/h olarak ölçerler. Elektronik kartlı ve mekanik numaratörlü tipleri vardır. Konutlarda, kazan dairelerinde ve sanayide kullanılan değişik tip ve kapasitelerde imalatları yapılmaktadır.

Sayaçların kullanım özellikleri

a) Körüklü sayaçlar 2,5’den m³/h 160 m³/h kapasiteler arası , rotary ve türbinli sayaçlar ise 40 m³/h - 25.000 m³/h kapasiteler arası üretilmektedir.

Genellikle 40 m³/h’e kadar körüklü sayaçlar, bu kapasitenin üstünde ise rotary veya türbinli sayaçlar kullanılmaktadır.

b) Sayaç bağlantılarında sayacı karşınıza aldığınızda gaz girişi daima soldan, çıkışı sağdan olmalıdır.
Doğal Gaz Sayaç Montajında Dikkat Edilecek Hususlar

1. Rakorlu bağlantısı olan sayaç bağlantılarında ön gerilme oluşturmayacak ve değişik tip sayaçların kullanımına imkân sağlayabilecek şekilde TS 10878 normuna uygun metalden esnek bağlantı elemanı kullanılmalıdır.

2. Tüm sayaçlarda sayaç girişine TS EN 331 veya TS 9809’a uygun bir gaz kesme vanası konmalıdır.

3. Vanalar kolay müdahale edilebilir ve açılıp kapatılabilir konumda monte edilmelidir. Bu vanalarda herhangi bir tehlike anında abonenin veya bir başkasının kolayca kapatabilmesini sağlayacak şekilde bir açma kapama kolu olmalıdır.

4. Sayaç ve bağlantı boruları, duman bacaları üzerine yerleştirilmemelidir.

5. Sayaçlar duvar ile sayaç arasında en az 2 cm kalacak şekilde bir konsolla duvara yerleştirilmelidir.

6. Sayaçlar ilgili görevlilerin kolayca girip muayene edebilecekleri ve göstergeleri kolayca okuyabilecekleri, ayrıca görevlilerin gazı rahatça kesip açabilecekleri şekilde; aydınlık, havalandırılabilen, rutubetsiz ve donmaya karşı korunan çok sıcak olmayan (en çok 35 C) yerlere yerleştirilmelidir. Sayaçlar, yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerlere yerleştirilemez.

7. Sayaç vanalarının ve numaratörlerinin yerden yükseklikleri bina içi ve dışında 180- 220 cm. aralığında olmalıdır.

8. Sayaçlar; elektrik sayacı, anahtar, priz, buat, elektrikle çalışan aletler ve elektrik kablolarından, sıcak ve kızgın akışkan borularından minimum 15 cm mesafede olmalıdır.

9. Gaz sayaçları kesinlikle balkon, konut ve asansör giriş kapılarının üstüne konulmamalıdır. 10. Sayaçların sökülmeleri gerektiği zaman statik elektrikten korunmak için sayacın giriş ve çıkış boruları arasına bir iletken tel ile köprüleme yapılmalıdır. Bu yapılan işleme KÖPRÜLEME denir.



Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »