Doğalgaz Merkezi Sistem Malzemeleri

Doğalgaz Merkezi Sistem Malzemeleri
Merkezi sistemlerde doğal gaz, eski veya yeni bir kalorifer tesisatının kazanının doğal gaz brülörüne bağlanarak yakılır ve ısınma sağlanır. 

Doğal gaz yakmakta kullanılan brülörün bağlı olduğu kazan yeni ve doğal gaza uygun bir kazan olabileceği gibi mevcut fuel-oil veya kömür kazanını doğal gaza uygun hale getirilmesi halide olabilir.

Mevcut kazanın doğal gaza dönüştürülüp kullanılmasının ekonomik ve uygun olup olmadığı dönüşüm yapılmadan önce Makina Mühendisleri Odası (MMO)'na inceletilerek karar verilmeli ve dönüşüm yapıldıktan sonra da tekrar kontrolü MMO'ya yaptırılmalıdır. 

Merkezi sistemde yeni kazan kullanılması karar verilmişse Dökme Dilimli Kazan veya Çelik Kazan tercihlerinden biri yapılmalıdır. 

Ayrıca tercih edilen kazan tipinden bağımsız olarak; atmosferik veya üflemeli brülörlü kazanlar tercih edilebilir. Bu tür kazan veya brülör seçimlerinde göz önünde bulundurulması gereken kriterler ise şunlardır.

1. Çelik Kazanlar : Doğal gaza uygun dizayn edilmiş olmalıdır, fiyatları diğer seçeneklere göre çok ucuzdur , ömürleri diğerlerine göre daha kısadır, tamirat daha kolaydır, atmosferik brülörlü uygulamaları yaygın değildir.

2. Döküm Kazanlar : Dizaynları doğal gaza uygundur, ömürleri uzundur, pahalıdırlar, kullanımdan kaynaklanan döküm çatlakları tamir edilemeyeceğinden dilim değişimi gerekir, dilim ilavesi ile kapasite artırımı mümkündür.

3. Yoğuşmalı Kazanlar : Duman gazlarında bulunan su buharının kazan içerisinde yoğuşması kazan ömrünü olumsuz etkilediğinden, engellenmek istenir. 

Bu nedenle su buharı duman gazı ile birlikte bacadan atmosfere atılır. Ancak bu su buharı bir enerji taşımaktadır ve klasik tip sıcak su kazanlarında bu enerjiden faydalanmak mümkün değildir. 

Günümüzde bu enerjiden de faydalanmanın yolları bulunmuştur. Yoğuşmalı kazanlar duman gazında bulunan su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave enerji kazanır.

Doğalgaz Merkezi Sistem Malzemeleri

Doğalgaz Merkezi Sistem Malzemeleri

Gaz besleme hattına giren gazı elle kesmek için kullanılan küresel vanalardır.

Doğalgaz Merkezi Sistem Malzemeleri

Brülördeki titreşimin tesisata geçişini zayıflatmak için kullanılan donanımdır.

Kazan devrede iken oluşabilecek titreşimin tesisat ve cihazlar üzerinde titreşime bağlı

kasıntı ve/veya çatlamalara yol açmaması için yatay olarak kullanılan elemanlardır.

Doğalgaz Merkezi Sistem Malzemeleri

Gaz besleme borusunda mevcut gazın basıncını ölçmek için kullanılan, küresel vanadan sonra konulan elemanlardır. Sistemi havadan ya da gazdan arındırmaya, sistemdeki basıncı seyyar manometreler yardımıyla ölçmeye yarar. Gerekmediğinde sürekli kapalı Tutulmalıdır.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »