Doğalgaz Merkezi Isıtma Sistemi Nedir

Doğalgaz Merkezi Isıtma Sistemi Nedir
Merkezi sistemlerde doğal gaz, eski veya yeni bir kalorifer tesisatının kazanının doğal gaz brülörüne bağlanarak yakılır ve ısınma sağlanır. 

Doğal gaz yakmakta kullanılan brülörün bağlı olduğu kazan yeni ve doğal gaza uygun bir kazan olabileceği gibi mevcut fuel-oil veya kömür kazanını doğal gaza uygun hale getirilmesi halide olabilir.

Mevcut kazanın doğal gaza dönüştürülüp kullanılmasının ekonomik ve uygun olup olmadığı dönüşüm yapılmadan önce Makina Mühendisleri Odası (MMO)'na inceletilerek karar verilmeli ve dönüşüm yapıldıktan sonra da tekrar kontrolü MMO'ya yaptırılmalıdır. 

Merkezi sistemde yeni kazan kullanılması karar verilmişse Dökme Dilimli Kazan veya Çelik Kazan tercihlerinden biri yapılmalıdır. 

Ayrıca tercih edilen kazan tipinden bağımsız olarak; atmosferik veya üflemeli brülörlü kazanlar tercih edilebilir. Bu tür kazan veya brülör seçimlerinde göz önünde bulundurulması gereken kriterler ise şunlardır.

1. Çelik Kazanlar : Doğal gaza uygun dizayn edilmiş olmalıdır, fiyatları diğer seçeneklere göre çok ucuzdur , ömürleri diğerlerine göre daha kısadır, tamirat daha kolaydır, atmosferik brülörlü uygulamaları yaygın değildir.

2. Döküm Kazanlar : Dizaynları doğal gaza uygundur, ömürleri uzundur, pahalıdırlar, kullanımdan kaynaklanan döküm çatlakları tamir edilemeyeceğinden dilim değişimi gerekir, dilim ilavesi ile kapasite artırımı mümkündür.

3. Yoğuşmalı Kazanlar : Duman gazlarında bulunan su buharının kazan içerisinde yoğuşması kazan ömrünü olumsuz etkilediğinden, engellenmek istenir. Bu nedenle su buharı duman gazı ile birlikte bacadan atmosfere atılır. 

Ancak bu su buharı bir enerji taşımaktadır ve klasik tip sıcak su kazanlarında bu enerjiden faydalanmak mümkün değildir. Günümüzde bu enerjiden de faydalanmanın yolları bulunmuştur. 

Yoğuşmalı kazanlar duman gazında bulunan su buharını yoğuşturarak ve baca gazı sıcaklığını düşürerek ilave enerji kazanır.

Doğalgaz Merkezi Isıtma Sistemi Nedir
Doğalgaz Merkezi Isıtma Sistemi Nedir

Gaz borularından gelebilecek toz vb. pisliklerin hassas kontrol vanalarına zararvermemeleri için hattın başında kullanılır. 

Bazı tip filtre kovanlarının üzerlerinde yer alan giriş-çıkış test nipelleri yardımı ile sistemi durdurmadan ve sökme işlemi yapmadan basınç farkı ölçülerek filtrelerin temizliği incelenebilir. Giriş-çıkış basınç farkı büyükse kovan sökülerek filtre değiştirilir.

Doğalgaz Merkezi Isıtma Sistemi Nedir

Şebeke basıncını brülörde sabit besleme basıncına dönüştürür. Girişteki basınç ne kadar değişirse değişsin, regülatör çıkışında ayarlanan sabit bir değer elde edilir. Bu, brülörün düzgün çalışması için şarttır. 

Çıkış basıncı isteğe göre ayarlanabilir. Basınç regülatörü, aynı zamanda, kullanılacak doğalgaz debisini de ayarlar. Çıkış basıncı, regülatör içindeki yay kuvvetini değiştirerek ayarlanır.

Tesisattan gelen basıncı gaz armatürlerine girmesi planlanan basınç değerine düşürmek, düşük basınçlı sistemlerde de gaz akışında oluşabilecek dalgalanmaları stabilize etmek amacıyla kullanılırlar.

Doğalgaz Merkezi Isıtma Sistemi Nedir

Tesisattaki gaz basıncı brülörün çalışabileceği minimum basınç değerlerinin altına düşünce brülör kumanda beynine elektronik sinyal gönderir. Brülör beyni de solenoid vanaya kumanda ederek gaz beslemesini keser. 

Minimum gaz basınç prosestatı, gaz basıncında ayarlanan değerlerin altına düşüldüğünde sistemi bloke eden (bu amaçla beyine sinyal gönderen) bir emniyet ünitesidir. 

Bu tür proses tatlar solenoid vanalara monte edilirler ya da bu vana gruplarının yakınına yerleştirilirler.

Doğalgaz Merkezi Isıtma Sistemi Nedir

Gaz kontrol hattının sonunda manyetik olarak çalışan solenoid vanalar kullanılır. Bu vanalar brülör duracağı zaman gazı kesen, çalışmaya başlayacağı zaman da açan ana elemanlardır ve kesinlikle sızdırmaz olmalıdır.

RELİEF VANA

Emniyet tahliye vanasıdır. Sistemi aşırı basınca karşı koruyan anlık basınç yükselmelerde fazla gazı sistemden tahliye ederek regölatörün devre dışı kalmasını önleyen bir ekipmandır.

Ani kapamalı regölatör kullanılması durumunda bulunması zorunludur.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »