Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi

Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi
Vidalı Kompresörler Nasıl Çalışır

Vidalı kompresörler genellikle soğutma sistemleri ile bağlantılı olarak kullanılır. Bir vidalı kompresör, soğutucu buharlarını sürekli olarak çekerken diğer bazı kompresör tipleri parça parça çeker.

Vidalı Kompresör özellikleri,Bir vidalı kompresörde, kompresör ve motor birbirinden ayrılmıştır ve bu nedenle bir aks veya V-kayışı ile bağlanır. Kompresör ve motor ayrı olduğu için kompresörde soğutucu olarak amonyak kullanılabilir.

--Pistonlu Kompresörler
--Scroll Kompresörler
--Santrifüj Kompresörler
--Rotary Kompresörler


Soğutma sistemlerinin soğutma çıkışı, kompresör performansı ayarlanarak düzenlenebilir. Bir vidalı kompresör, %100’den neredeyse % 0’a kadar sorunsuz şekilde ayar yapılmasını sağladığı için soğutma sistemlerinin düzenlenmesinde oldukça uygundur.


Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi
                            Yağ püskürtmeli tip kompresör


Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi
          Senkronizasyon aşamalı ve yağ püskürtmeli vidalı tip kompresör

Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi

Vidalı kompresör iç yapısı

Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi
Vidalı kompresör çalışma prensibi

Vidalı Kompresörler Nasıl Çalışır

Bir soğutma fanı tarafından ortamdan emilen hava E3 normundaki ön panel filtreden geçerek kaset tip hava emiş filtresine gelir. 

Buradan geçen temiz hava, sistemden çekilen basınçlı temiz hava miktarına bağlı olarak açılıp kapanarak kompresörün yük-boş yapmasını sağlayan pnömatik kontrollü boşa alma valfinden geçip sıkıştırma işleminin gerçekleştirildiği vida grubuna gelir. 
Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi

Bir gövde içinde dönen iki adet asimetrik profilli helisel rotordan oluşan vida blokundaki sıkıştırma işlemi süresince vida blokuna, rotorların birbirine temasını engellemek için yağ enjekte edilir. Sıkıştırma işleminin sonucunda hava yağ karışımı ayrıştırmanın gerçekleştirildiği tanka gelir. 

Burada uygulanan üç kademeli ayrıştırma ile 2-4 mg/m3 seviyesine kadar yağ havadan ayrıştırılır.Ayrıştırılan yağ ve hava, kombi nihai soğutucuya gider. 

Burada ısı yükü alınan basınçlı hava sisteme verilir. Yağ ise yağ filtresinden süzüldükten sonra sisteme geri döner.

Vidalı Soğutma Kompresör Çalışma Prensibi
Vidalı kompresör genel yapısı

Ünitelerde vida-motor grubunun yanı sıra, yağ ayırıcı depo, yağ ve hava soğutucusu,fan ve fan motoru, kondenstop, minimum basınç valfı, separatör, hava emiş filtresi gibi parçalarda da bulunur. 

Ünitenin çalışma prensibi gereğince vidaya giren hava (vida içerisinde) yağ ile karıştırılarak sıkıştırılır ve yağ ayırıcı depoya verilir. 

Yağ ayırıcı depoda iki kademeli separasyon ile havadan ayrılan yağ, soğutucu ve filtreden geçirildikten sonra tekrar vidaya enjekte edilirken separatörden geçen hava soğutucuya gelir. Soğutucuda ısı kaybeden havadan yoğuşan nem alınarak hava çıkışa verilir. 

Basılan havanın kontrol altında tutulabilmesi ve ünitenin kararlı çalışabilmesi için hava emiş regülâsyonu yapılır.Regülâsyon, emiş regülâtörü adı verilen pnömatik kontrollü bir parça ve elektrik kontrol elemanlarınca sağlanır.

Ünitelerin elektrik kontrol sistemi regülasyon işlevinin yanı sıra,emniyet sağlamak amacıyla da kullanılan çeşitli eleman ve bağlantıları içerir. 

Presostat ve röleler vasıtası ile basınç, sıcaklık, elektrik akımları vs. kontrol altında tutularak vidalı kompresör ünitesi arızadan ve (özellikle) hasardan korunur. 

Sessiz ve titreşimsiz çalışmaları için kompresör ünitelerinin vida-motor grubu titreşim takozları üstüne yerleştirilmiştir.

Üniteler toza ve sese karşı yalıtım sağlamak için kapalı bir kasa şeklinde üretilir.

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »