Soğutma Klimada Kullanılan Elektronik Kartlar

Soğutma Klimada Kullanılan Elektronik Kartlar
Elektronik Kart Klima Sistemlerinin beynini oluşturur. Algılayıcılar vasıtasıyla ortamdan aldığı bilgileri ve kullanıcı tarafından gönderilen bilgileri değerlendirip sistemi yöneten ekipmana denir. 

Elektronik kart üzerinde yarıiletken malzemelerden üretilen entegre devre, mikroişlemci, transformatör, transistör, diyot, kondansatör, röle, sigorta vb. elemanlar bulunur.

Soğutma Klimada Kullanılan Elektronik Kartlar
Klimanın Kumanda kartının resmi 
Soğutma Klimada Kullanılan Elektronik Kartlar
Klimanın Güç Kartı

Soğutma Klimada Kullanılan Elektronik Kartlar
PCB Baskı Devre Kartları

Klimalarda elektronik PCB (Baskı Devre Kartı) kartlar iç ve dış ünitenin haberleşmesini ve kumandayla verilen komut doğrultusunda çalışmasını sağlar. Ayrıca PCB kartlar sistemin çalışma karakteristiğini de düzenleyen elemanlardır.

Elektronik PCB kartlar bakımsızlık, oksidasyon ve Türkiye’deki elektrik voltaj limitlerinin sabit olmamasından kaynaklanan nedenlerle arızalanmakta ve sistemin çalışmasını engellemektedir. 

Genelde düşük voltajdan fazla etkilenmemekte ancak çalışma voltajının aşırı yükselmesinde, voltajı tolere edememekte ve kart arızaları ortaya çıkmaktadır.

Soğutma Klimada Kullanılan Elektronik Kartlar

Elektronik Kartlarla Çalışırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Elektronik kartların arıza riskini minimuma indirmek için, elektronik kartları elektrik gürültüsü olan yerlere (Floresant lambalar, komitatif anahtarlar, büyük AC motorları gibi) yerleştirilmemelidir. 

Bununla beraber, voltaj dalgalanması olmamalı, karta gelen enerjiyi sık sık açıp-kapatılmamalı, tamirat esnasında benzer modüllerin yerlerini karıştırılmamalı ve yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdır.

Klima elektronik kartı üzerinde klimanın çalışması ile ilgili programların bulunduğu, EPROM olarak adlandırılan entegre bulunmaktadır. 

İnsan vücudu zamanla statik elektrik yüklenir (özellikle polyster, viskon gibi ana malzeme içeren kıyafetler giyildiğinde). 

Bu statik elektriğin EPROM’ a dokunma yoluyla iletilmesi ile Eprom içerisinde bulunan program silinerek kart kullanılmaz hale gelebilir. Bundan dolayı elektronik karta temas etmeden önce bu statik elektriğin boşaltılması gerekir.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »