Soğutucu Gazlarda Kullanılan Uluslararası Standart Renkler

Soğutucu Gazlarda Kullanılan Uluslararası Standart Renkler
Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde ara madde olarak yararlanılan soğutucu akışkanlar ısı alış verişini genellikle sıvı halden buhar haline dönüşerek sağlarlar.

Soğutucu akışkanlar soğutma iklimlendirme ve ısı pompaları sistemlerinin en önemli çalışma akışkanlarıdır. Çoğunlukla bu akışkanlar buharlaşma yoğuşma faz değişim işlemleri yardımıyla , bir ortamdan çektikleri ısıyı , diğer bir ortama atarlar. 

Bu faz değişimleri , mekanik buhar sıkıştırmalı ve absorbsiyonlu soğutma sistemlerinde görülürken , hava gibi kullanılan gaz soğutma sistemlerinde görülmez. Bir soğutma cihazının tasarımı , seçilen soğutucu akışkanın özelliklerine bağlıdır.

Amerikan Isıtma Soğutma ve İklimlendirme Mühendisleri Birliğinin (ASHRAE) tayin ve tespit ettiği soğutucu standartları verilmiştir. Her soğutucu akışkan bir numaraya sahiptir ve önlerine genellikle bir R harfi konur. Bu numaralar, soğutucu akışkanların çok uzun kimyasal adlarının teşhis edilmesi için kullanılmaktadır.

Halokarbon bileşikleri terimi, Tabloda da gösterildiği gibi verilen kimyasal gruptaki elementlerin (halojenler) ihtiva ettikleri bileşiklerinden meydana geldiği için verilmiştir. Bu grup; flor, klor, brom ve iyottan müteşekkildir. Fakat bu bileşik listelerinde iyot bulunmaz.

Azeotrop terimi, geniş sıcaklık seviyelerinde sıvı ve katı ayı fazları muhafaza edebilen kararlı soğutucu akışkan karışımlarını ifade eder. Bu gazlar genellikle kendilerini oluşturan gazlardan farklıdırlar.

Soğutucu Gazlarda Kullanılan Uluslararası Standart Renkler

Soğutucu Gazlarda Kullanılan Uluslararası Standart Renkler

R-22 

R-502

R-12

R-11 

R-113

R-500

R-134a

R-123

R-410A

R-408A 

R-409A

R-404A

R-401A

R-401B 

R-402A

R-402B

R-507 

R-416A

R-414B (Hotshot)

                             
Soğutucu Akışkan Renk Tablosu
Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »