Ticari Soğutma Donmuş Ürün Teşhir Dolapları

Ticari Soğutma Donmuş Ürün Teşhir Dolapları
Üstleri şeffaf kapaklı veya açık olarak kullanılabilen havuz tipi dolaplar dondurulmuş ve ambalajlı gıdaların pazarlanmasında kullanılır. Soğuk muhafazada kullanılan havuz hacimleri 500 litreden 2500 litreye kadar standart ölçülerde imal edilmektedir.

Havuz, dondurulmuş gıdaların saklanması için -18 °C ile -22 °C, sütten mamul dondurmanın muhafazası için -22 °C ile –24 °C’a kadar soğutulur. Dolaplarda düşük sıcaklığın korunması için yüksek izolasyon kabiliyeti olan polistiren veya poliüretan malzemeler kullanılır. 

Düşük sıcaklık, dolabın dış çevresinde hava içindeki nemin (suyun) yoğuşmasına neden olur. Bunun önlemek için dolap çevresine bir kuşak rezistansı yerleştirilir veya kondenser devresinden bir hat buradan geçirilir.

Ambalajlı olarak dondurulmuş gıdaların teşhir edilerek pazarlandığı havuz tipi soğutucuya ait kesit resmi Şekil 5.30’da görülmektedir. Evaporatör dolap tabanına, geniş bir yüzeye yerleştirilmiştir.

Evaporatör çevresindeki soğutulmuş hava, bir fan yardımıyla kabin içinde homojen bir soğutma sağlayacak şekilde dolaştırılır. Belirli zaman aralıklarında dolabın defrost edilmesi gereği vardır. Defrost, sıcak gaz veya evaporatör yüzeyine yerleştirilmiş rezistansla otomatik olarak gerçekleştirilir. Defrost işlemi sırasında biriken su, bir kabin içi atık su kanalından dışarı atılır.

Bazı soğutucular arıza durumunda ses veya ışıkla ikaz veren alarm sistemi ile donatılmıştır. Sistem aynı zamanda sıcaklığın –18 ºC üzerine çıkmasıyla da alarm verecek şekilde düzenlenmiştir. Soğutma devresi, çok düşük sıcaklıkları dış ortama açık bir hacimde sağlamaya çalıştığından aşırı ısı yükünü maruz kalır. 

Diğer taraftan soğutucuda, soğutma sisteminin dış ortama açık olması soğutma yüzeylerinde buzlanmayı çabuklaştırır. Yüzeyde film tabakası oluşturan buz, zamanla kalınlaşarak ısı transferini düşürür ve neticesinde ürünler yeterince düşük sıcaklıkta soğutulamaz. Bu nedenle sistemin günde en az bir kere defrost edilmesi gereği vardır. Cihazlarda aşırı soğutma yükü ve defrost işleminin sıklığı enerji tüketimini artırır.


Ticari Soğutma Donmuş Ürün Teşhir Dolapları

Ticari Soğutma Donmuş Ürün Teşhir Dolapları



Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »