Şerbetlikler Sıvı Gıda ve Su Soğutucuları

Şerbetlikler Sıvı Gıda ve Su Soğutucuları
Sıvı gıdaların, ambalajsız ve teşhir edilerek tüketiciye sunulduğu, çoğunlukla büfe ve pastahaneleri tercih ettiği soğutma cihazlarıdır.

Çeşitli tip meyve şuruplarından hazırlanmış içeceklerle, su ve yoğurttan imal edilmiş ayranın tüketime hazır hâlde soğutularak saklandığı bu cihazlarda pazarlanan ürünler, ambalajsız soğutuldukları için cihaz yapısında kullanılan malzemelerin gıda yönetmeliğinde belirtilen standartları karşılaması gerekir.

Paslanmaz çelik, cam, pleksiglas ve plastik malzemelerin kullanıldığı soğutucularda, kompresör ve fanlı tip kondenser cihazın alt kısmında ve arkasında yer alır.

Birçoğunda bakırdan imal edilmiş ve üzeri kalay kaplanmış serpantin şeklindeki evaporatör kullanılır. Cam şişe veya pleksiglas kutu içindeki evaporatör, bir pompa yardımıyla aynı hacimde sirküle edilen sıvı gıda ile temas hâlindedir. Bazı modellerinde ise, sıvı gıdanın direkt evaporatörle teması yerine, arada bir ısı eşanjörü kullanılmıştır.

Her şerbetlik için ayrı soğutma devresi, yani diğerinden bağımsız çalışan soğutma sistemi mevcuttur. Genellikle termostat kontrollü ürün soğutma sıcaklığı, içim zevkine uygun +7 °C ile +12 °C arasında tutulur.

Cihaz, paslanmaz çelik sac muhafaza veya alüminyum konstrüksiyon içinde ve 4 – 5 cm kalınlığında izolasyon malzemesi (strofor vb.) ile yalıtılmıştır. Soğutma sistemi şerbetliklere benzemekle birlikte, kullanılan su miktarına göre, su ikmali yapan flatörlü sistemi mevcuttur. Fanlı tip kondenserin kullanıldığı cihazlarda genleşme elemanı olarak kılcal boru kullanılır.


Şerbetlikler Sıvı Gıda ve Su Soğutucuları

Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »