Buzdolabı Defrost Saatinin Görevi Nelerdir- Defrost Saati Nasıl Çalışır- Defrost Saati Arızaları

Defrost saatinin sistem içindeki görevi,belirli zaman aralıklarında evaporatör üzerinde biriken buzların erimesi için ısıtıcıları devreye sokmaktır.Buzdolabının evaporatörü üzerindeki buzun eritildiği bu periyot defrost periyodu olarak adlandırılır. 

Buzdolabının evaporatörü üzerindeki buzun eritildiği bu periyot defrost periyodu olarak adlandırılır.Belli zaman peryotlarında (12 saatte veya 8 saatte) ısıtıcıları 15 dakika devreye sokup çıkaracak şekilde tasarlanmışlardır.

Defrost saati,sistem üzerindeki yeri soğutucuların tipine markasına göre farklı yerlerde bulunabilmektedir.Bazı soğutucularda kompresörün bulunduğu bölümdedir.Bazı soğutucularda da soğutucu bölmesinde bulunmaktadır.


Buzdolabı Defrost Saatinin Görevi Nelerdir- Defrost Saati Nasıl Çalışır- Defrost Saati Arızaları

Defrost saatinin önemli bir fonksiyonu da evaporatör üzerindeki buzlar eridikten sonra ısıtıcıların devreden çıkmasından sonra buzdolabı içinde hava sirkülâsyonu başlatmadan önce kompresörü belirli bir süre çalıştırarak evaporatör bölgesini soğutarak kontrolü sağlamasıdır.Bu kontrol fan gecikmesi olarak adlandırılır.

Defrost saati elektrik bağlantısı, söküldüğü şekilde monte edilmelidir.Defrost saatinin tamiri söz konusu olamayacağı için yenisinin takılması gereklidir.Defrost saati elektrik bağlantısı, sökülüp takılacağı yeri bellidir.Yeni defrost saati sistem içindeki yerine soketleri birleştirmek suretiyle elektriksel bağlantısı gerçekleştirilmiş olur.


Defrost Saatinin Çalışma Prensibi 


Defrost saatinin zamanlayıcısı önce kompresörü ve evaporatörü durdurur,elektrikli ısıtıcıları devreye sokar.Yeterli bir süre devrede kalan ısıtıcılar evaporatörde biriken karı eritir.

Bu süre dolunca zamanlayıcı,ısıtıcıları devreden çıkarıp kompresörü çalıştırmaya başlar.Kompresör yeterli bir süre çalışıp evaporatör yüzey sıcaklığını düşürdükten sonra evaporatör fanları zamanlayıcı kumandası ile çalışmaya başlar ve defrost saati görevini tamamlamış olur.

Defrost Saatinin Sağlamlığının Ölçülmesi


Defrost saati elektriksel bir bağlantı elemanıdır.Defrost saatinin sağlam olup olmadığını avometre ile kontrol edilmek suretiyle anlaşılabilir.Avometre’nin kablo uçlarını Defrost saati uçlarına dokundurduğumuzda bir değer okuyabiliyorsak defrost saati sağlam demektir.



Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »