Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Kompresörler

Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Kompresörler
Kompresör Nedir

Kompresörünün sistemdeki görevi, sistem içinde bulunan, sıkıştıkça sıvı hâle geçen ve ısınan gazın basıncını arttırarak ısı yüklenmesini, sıvı hâle geçmesini ve bu sıvının sistem içinde dolaşımını sağlamaktır.

Kompresörün Çalışma Prensibi

Gazı sıkıştırmamızın sebebi sıvı hâle geçişi sağlayabilmektir. Bu sıkıştırma gaza biraz daha fazla ısı yükler. Şekilde görevini yapan bir kompresör görülmektedir. Yukarı ve aşağı hareketli pistonu ya da pistonları vardır. 

Pistonun aşağı yönlü hareketinde akışkan buharı (gazı) silindir içine alınır. Yukarı yönlü harekette bu gaz sıkıştırılır. Bu arada çek valf gibi çalışan çok ince valfler vardır ki bunlar gazın sıkıştırılması esnasında geldiği yere dönmesini engeller.

Bu pistonlar açılıp kapanarak akışkan basıncını istenen düzeye getirir. Sıkıştırılmış sıcak gaz tahmin edebileceğiniz gibi boşaltma kanalına gelir akışkan evaporatöre (soğutucu)doğru yolculuğuna devam eder.


Kompresör tarafından sıkıştırılan gaz ısı kazanarak sıvı hâle gelir kondanser üzerinde bir miktar ısı kaybeden ardından drayer üzerinde nem ve partikülden arınan gaz, kılcal borudan geçip evaporatöre püskürtülen soğutucu akışkan, buharlaşarak ortamın ısısını alır.

Böylece evaparatör soğutulmuş olur. Buharlaşan soğutucu akışkan, kompresör tarafından Gaz bu yolculuğu termostat ayarlanan dereceye gelene kadar tekrar eder. Termostat vasıtasıyla duran kompresör termostatın tekrar uyarısıyla çalışır ve soğutma işlemi böylece kontrollü olarak devam eder. Aşağıdaki şekilde basit bir soğutma çevrim sistemi görülmektedir.


Kompresörlerin Yapısı Ve Çeşitleri

Kompresörler soğutma gazı emen ve emdiği gazı yüksek basınçla basan bir düzeneğe sahiptir. Aşağıda başlıca kompresör çeşitleri görülmektedir.

1. Pistonlu Kompresörler
2. Scroll Kompresörler
3. Vidalı Kompresörler
4. Santrifüj Kompresörler
5. Rotary Kompresörler


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »