Derin Dondurucular

Derin Dondurucular
Derin dondurucular, donmuş gıdaların uzun süreli muhafazasında veya çeşitli gıdaların dondurulmasında kullanılan dolaplardır.

Düşük sıcaklıklarda –18 ºC ve altındaki sıcaklıklarda çalıştırılırlar. Standart ölçülerde üretilen dondurucular, kullanılabilir hacimlerine göre sınıflandırılır. Hacim artıkça soğutma yükü de artar. Bu da daha güçlü bir sistemle teçhiz edil- mesi anlamına gelir. Sistem büyüdükçe enerji tüketimi de o oranda artar.

Üsten kapaklı sandık yapısında ve buzdolaplarına benzer dik, raflı veya çekmeceli tipleri mevcuttur. Soğutma verimi ve defrost sıklığı dikkate alındığında sandık tipleri dik tiplerine göre daha avantajlıdır. 

Bunun nedeni kapak yapılarından kaynaklanır. Sandık tiplerinde üstten açılır kapaklar kullanılırken, buzdolaplarına benzer dik tiplerinde kapılar veya çekmeceler yana doğru açılır. Hava hareketi sıcak ortamdan soğuk ortama doğrudur.

Sandık tiplerinde soğuk hava tabana yayıldığından kapağın açılmasında ciddî bir hava hareketi olmaz ve dolayısıyla aşırı nem ve ısı yüküne maruz kalmazlar. Hâlbuki kapısı yana açılır derin dondurucularda hava içindeki nem soğuk yüzeylerde yoğuşarak donar. Yüzeyde oluşan buz tabakası evaporatörden iç ortama olan ısı transferini zorlaştırır. 

Bu da derin dondurucunun kapasitesini düşürmekle birlikte aynı zamanda dondurucunun daha sık defrost edilmesini gerektirir.

Resimde görülen sandık tipi dondurucunun yüksekliği 85 cm, boy 115 cm ve genişliği 65 cm’dir. Dondurma kapasitesi ürün sıcaklığına bağlı olarak 25 kg/gün dür. Derin dondurucuda soğutucu akışkan olarak 160 g R-134a kullanılmıştır.

Derin Dondurucular

Derin dondurucuların birçoğunda elle yapılan (manual) defrost sistemi mevcuttur. Defrost işlemi dondurucunun kullanımına bağlı olarak yılda iki, üç kez gerekebilir. Defrost, dondurucunun fişini çekmekle de başlatılabilir. Eriyen kar ve buz suları dondurucu tabanına yerleştirilmiş atık su (drenaj) borusundan dışarı alınır.

Dondurucu içinde, gıdaların ayrı bir biçimde muhafazasını sağlamak üzere askılı sepetler veya raflar yer alır. Dondurucuda kullanılan evaporatör boru tipindedir ve derin dondurucunun iç zarfının altında dört yan yüzeye, ara bölmelere ve tabana yerleştirilmiştir. 

Boru tipindeki yağ soğutmalı kondenser ise dondurucunun dış zarfının altında izolasyon örtüsünün üzerine dört yüzeyden geçecek şekilde yerleştirilmiştir. Bazı modellerde ise statik ev tipi kondenser kullanılır.

Bazı derin dondurucularda ürünün dışarıdan görülmesini sağlayan ısı yalıtımlı cam kapılar kullanılır. Kapılarının açılmasıyla iç aydınlatma lambası yanar. Düşük sıcaklıklarda kullanılan dondurucular izolasyon kabiliyeti yüksek 6 – 8 cm kalınlığında poliüretan, polistiren malzemeler kullanılarak ısı kazancına karşı yalıtılmışlardır.

Derin Dondurucu Soğutma Devre Şeması


Aşağıda soğutma devre şeması çizilmiş olan derin dondurucu yiyeceklerin şoklanarak uzun süre muhafaza edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kullanılan kompresör buzdolaplarında kullanılan kompresörden biraz daha güçlüdür. Soğutma prensibi olarak çalışması önceki soğutucularla aynıdır. 

Derin Dondurucular

Derin Dondurucu Elektrik Devre Şeması 


Aşağıda derin dondurucunun elektrik devre şeması çizilmiştir. Yeşil kontrol lambası soğutma işlemi esnasında sürekli yanmaktadır. Cihaz devamlı soğutma konumuna alındığında sarı olan devamlı soğutma lambası yanmaktadır. Termostat kumandası ile çalışan ikaz lambası (kırmızı) arıza durumunda yanmaktadır. Kondenser, fan motoru soğutma anahtarına bağlı olarak çalışmaktadır.

Derin Dondurucular


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »