Vitrin Tipi Ticari Dondurucular

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular
Vitrin tipi dondurucular, konstrüksiyonları bakımından açık tip vitrin tipi soğutuculara benzerler. Aralarındaki fark iç muhafaza sıcaklığıdır.

Kapalı ve açık vitrin tipi soğutucularda -4°C olan iç sıcaklık bu tiplerde -18°C’dir. İç sıcaklığın -18°C olabilmesi için, evaporatör yüzeyinin –23/-26°C civarında olması gerekmektedir. Bu nedenle sistemde R-404A ve R22 gazının kullanılması tercih edilir.

Yağın sisteme geri dönebilmesi için sisteme yağ ayırıcı ilave edilmiştir. Sisteme sabit basınçta buharlaşma sağlayabilmek için emiş hattına regülatör konulmuştur.

Defrost işlemi elektrikli ısıtıcılarla yapılır. Defrost esnasında fanlar ve kompresör durduğundan evaporatör basıncı yükselir. Devre üzerindeki MP1 alçak basınç otomatiği ayarlanan değere ulaştığında (R-404A için bu sıcaklık +4°C veya 5.5 bar’dır) elektrikli ısıtıcının devresini keser ve kompresör ile evaporatör fanlarını tekrar çalıştırır.
Vitrin Tipi Ticari Dondurucular
Yatık derin dondurucu ve devre elemanları

Yüksek basınç otomatiği MP5, basma hattındaki aşırı basınç yükselmelerine karşı kompresörü korumak için devreye takılmıştır.

Emiş hattındaki alçak basınç otomatiği MP1(2) normal çalışma durumunu kontrol eder. Ayarlanan emiş basıncına göre, kompresörü durdurur veya çalıştırır. Açık tip vitrinler için bu ayar (durdurma basıncı) 0.3 ata ile 1 ata arasındadır.50 tipi termostat, burada alarm görevi yapmaktadır. Hücre sıcaklığı –15°C’ye gelir gelmez, alarm lambasını yakar. Emme hattında kızgınlık, sıvı hattında alt soğutma istendiğinden sisteme HE tipi ısı değiştirici bağlanmıştır.

Market, bakkal, lokanta, pastahane ve büfelerin tercih ettiği çok çeşitli ürün grubuna hitabe- den, kullanım alanı oldukça yaygın soğutucu tipidir. 0,5 m3 ten 2 m3 e kadar çeşitli hacimlerde, standart boyutlarda üretilmektedirler. Bir, iki ve üç kapılı modelleri mevcuttur. Açılır tip kapılar manyetik hava sızdırmaz conta ile donatılmıştır. Bazı modellerinde sürmeli tip raylı kapılar kullanılmaktadır.

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular

Statik veya dinamik fanlı tip evaporatörün kullanıldığı modelleri mevcuttur. Hermetik kompresörün kullanıldığı soğutma devresinde kompresör - kondenser grubu dolabın alt veya üst kısmına yerleştirilmiştir. 

Bazı modellerinde fanlı tip evaporatör, kabin üst kısmına açılmış bir menfezle, bu menfezin sınırladığı dış ortama izolasyonlu bölüme yerleştirilerek soğutma alanı artırılmıştır. Kabin içi sıcaklığı ürün cinsine bağlı olarak +2 °C ile +12 °C arasında ayarlanabilir. 

Küçük tiplerinde genleşme elemanı olarak kılcal boru kullanılırken, büyük hacimli dolaplarda TGV tercih edilir. Vitrin tipi soğutucular hazır yemek şeklindeki gıdaları, tatlıları ve şarküteri ürünlerini taze ve servise hazır muhafazada kullanılır.

Vitrin tipi soğutucuya ait elektrik devre şeması : Vitrin tipi soğutucular teşhir amaçlı kullanıldıklarından özellikle yaz aylarında ağır ısı yüklerine maruz kalırlar. Bunun için devre kondenserin cebrî olarak soğutulduğu fan motoru ve kompresörün ilk hareketini kolaylaştıran kalkış kapasitörü ile desteklenmiştir.

Vitrin Tipi Buzdolabı Elektrik Devre Şeması
Vitrin tipi soğutucu dolapları çeşitli gıda maddeleri ile pasta, turta vb. yiyeceklerin muhafazası için yapılan soğutuculardır. Besin maddeleri satılan iş yerlerinde, besin maddelerinin soğuk tutulması yanında reklam amacı ile de kullanılmasına ihtiyaç vardır.

Bunlar satış yerinin dışında ayrı bir yere değil, doğrudan doğruya müşterinin görebileceği bir yere konulmalıdır. Küçük tiplerinden birkaç metreküplük tamamen camlı büyük soğutma vitrinlerine kadar ve kullanma amaçlarına göre çok değişik türde yapılmakta ve piyasaya çıkarılmaktadır.

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular

Vitrin ve market tipi soğutucularda kompresör, ayarlanan dolap sıcaklığa bağlı olarak termostat ile kontrol edilmektedir. Çalışma anahtarlarından biri kompresörü, diğeri aydınlatma lambasını kontrol eder. Kondenser fan motoru kompresör ile birlikte devreye girmektedir.

Kapalı Vitrin Tipi Soğutucular
Devamlı gıda maddeleri muhafaza eden dükkânlarda sıkça kullanılır. Bu tip soğutucuların ön kısmının cam olması dolayısıyla içindeki malları teşhir etmek daha kolaydır. 

Bu tip dolaplar, tabii hava sirkülasyonlu evaporatörlerle soğutulur. Servis kolaylığı ve iyi bir soğutma yapması bakımından iki adet seri bağlı evaporatörden biri üste, diğeri dolabın önüne veya arka tarafına yerleştirilir.

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular

Açık Vitrin Tipi Soğutucular
Modern süper marketlerde kullanılan soğutucular, genellikle açık tip soğutuculardır.Bunlar soğuk muhafaza ve donmuş muhafaza olarak iki şekilde yapılır. Bu tip soğutucularda,cebri sirkülasyonlu evaporatörler kullanılır. 

Genellikle evaporatörler alt kısımdadır. Fanın emdiği hava evaporatörden geçer, dolap cidarından yöneticiler yardımıyla dolap içine yayılır. 

Defrost anında yoğunlaşma sularının kolayca drenaj hattına verilmesi için evaporatör dolap içine eğimli bağlanır. Kapalı ve açık tip soğutucularda, soğutucu akışkan kontrolü dolabın değişik yüklerde çalışması nedeniyle TGV (termostatik genleşme valfi) ile yapılır.

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular

Dik Vitrin Tipi Soğutucular
Dik vitrin tipi soğutucular da “soğutucu ve donmuş gıda maddelerini muhafaza eden derin dondurucu tip” olarak iki şekilde yapılır. 

Bu tip soğutucular, self servis yapan dükkânlarda yağ, peynir, vb. paketlenmiş çeşitli gıda maddelerinin teşhirine yarar. İç sıcaklık derecesi +5/+8 °C’dir.İklimlendirilmiş süper marketlerde kullanılması tavsiye edilmiştir. Böylece serin ve %55 bağıl nemli ortam havası içinde soğutucunun randımanı artırılmış olacaktır.

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular


Vitrin Tipi Ticari Dondurucular 

Buzdolabında kompresör termostat ile kontrol edilmektedir. Çalıştırma anahtarlarından biri kompresörü, diğeri aydınlatma lambasını kontrol etmektedir. Kondenser fan motoru kompresör ile birlikte devreye girmektedir.

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular

Vitrin Tipi Buzdolabı Soğutma Devre Şeması Paralel Evaporatörlü Vitrin Tipi Buzdolabı

Kompresörde sıkıştırılan soğutucu akışkan, kondenserde yoğunlaştırılır ve sıvı deposunda toplanır. Sıvı deposundan sonra filtreden geçen soğutucu akışkan, daha sonra genleşme vanalarında genleştirilir. 

Evaporatörde buharlaşan soğutucu akışkan tekrar kompresör tarafından geri emilir. Soğutulan hava, evaporatörlerin üzerindeki fanlar yardımıyla ortamda dolaştırılır. Sistemde, aksesuar olarak yağ ayırıcı ve ısı değiştirici kullanılmıştır.

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular

Üç Bölmeli Sanayi Tipi Buzdolabı

Vitrin Tipi Ticari Dondurucular 

Burada sulu kondenser kullanılmış olup su akış ayarı, basma hattı basıncına göre çalışan su regülatör vanası ile yapılmaktadır. Ayrıca evaporatör regülatörleri ile üç ayrı bölmede üç ayrı buharlaşma sıcaklığı elde edilmektedir. Evaporatörlerin ikisi fanlı, diğeri statik havalıdır.


Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »